beetje over mij

Frits van Swoll Fotografie

 

Aangenaam,
Mijn naam is Carlijn Baarslag, ik train groepen in contact en communicatie en daarnaast coach ik individuen in het luisteren naar en met hun lichaam. Kortom het versterken van de verbinding met jezelf en met je omgeving (werk en prive).
Ik heb kortom een fascinatie voor menselijk contact, vanuit authenticiteit, eigen kracht en je eigen lijf.
Want bewuste aandacht voor jezelf en voor anderen, maakt leren, groeien en bouwen mogelijk.

Mijn verhaal
Al jong had ik de overtuiging dat je je vrij kan bewegen en jezelf (authentiek) kan blijven in welk contact dan ook. Staying true to yourself and your Energy.
Ik zag in veel relaties dat dit niet altijd eenvoudig was. Dat er soms spanning kon ontstaan in contact met huisgenoten, leerkrachten, leidinggevenden, enzovoort. En dat onderliggende behoeften vaak niet uitgesproken werden, dat de lichaamstaal anders was dan wat men vertelde, de zaak vaak verergerde. 
Behalve bij anderen, merkte ik ook bij mijzelf dat ik soms makkelijk uitte aan anderen anderen en soms niet. Dit maakte me nieuwsgierig naar het waarom en ging daarmee op zoek naar de oorzaak van gevoeld conflict. Ik kwam daarmee op de tegenhanger van conflict, namelijk contact. En merkte dat contact altijd het conflict verzacht.

Contact en eigenheid
Dit ben ik – deels onbewust – vanuit vele invalshoeken gaan onderzoeken. Bijvoorbeeld door middel van Mediation, afstudeeronderzoek naar samenwerking en kennisdeling, (Organisatieantropologie), werk als communicatieadviseur, en het coachen (Stir!) van individuen en trainen van groepen in communicatie.
Terugkijkend waren er 3 leidende principes, die ten grondslag liggen aan goede communicatie:

1. Contact / verbinden gaat lastig wanneer je niet in contact bent met je eigen lijf (bv. gevoel wegdrukken, iets doen of zeggen wat je zelf niet wilt).

2. De flow in contact verdwijnt wanneer er iets niet mag zijn; (Bijv.: dit gedrag is goed, maar dat gedrag niet, of dat je je wensen niet deelt en er -onuitgesproken- tegengestelde belangen zijn).

3. Contact met jezelf (en de ander) komt weer in een flow, door oprecht te luisteren naar je lijf en met je lijf te luisteren naar anderen. En dit te kunnen benoemen.

Kort gezegd:
“Goede communicatie kent geen trucjes: Echt contact begint met helemaal met jezelf, met al je vezels – en dus ook de ander –  kunnen zijn.”

Het klinkt simpel gezegd en ook simpel gedaan. Maar in de waan van de dag, kan dat nog knap lastig zijn. Door mijn persoonlijke training in aandacht merk ik steeds sneller dat wanneer ik het contact met mezelf en mijn eigen behoeften verlies, ik die ook verlies met mijn omgeving. En zo werkt het voor iedereen. Het moment dat je uit contact gaat met al je vezels, wanneer controle of angsten de bovenhand krijgen, ga je gedrag vertonen dat meestal eerder afstoot, dan aantrekt. Wanneer je het contact weer herstelt met je lichaam, sta je meteen in beter contact met je omgeving en worden lastige situaties makkelijker. Dat helpt je om eenvoudigweg te kiezen voor wat jou inspireert in dit leven. En handelingen te verrichten die je energie geven. 

Hoe kom je op lastige momenten weer in contact?
Er zijn verschillende manieren om weer in contact te komen met je eigen gevoelens, wensen en behoeften. De volgende drie kan je alvast meenemen:

a Het helpt het om even STIL te staan bij jezelf. Luisteren naar je lijf en wat er daar gebeurt.
b Een moment alleen nemen en te vertragen helpt: mediteren, alleen naar buiten gaan, het liefst in een natuurlijke omgeving bijvoorbeeld.
c Luisteren, echt stil staan bij de behoeften van de ander, zonder die te vervullen of op in te gaan, is een krachtige manier meer in contact te komen met jezelf.

(Bovenstaande 3 vaardigheden verweef ik middels verschillende technieken in training, coaching en retraites).

Iedereen heeft verschillende dingen die kunnen ‘triggeren’. Dit zijn de momenten waarop je ‘uit contact’ gaat. Uit eigen ervaring weet ik dat lastige momenten daar een grote aanwijzing voor zijn. Die herhalen vaak in iemands leven. Die lastige situaties niet uit de weg gaan, is de basis om in een makkelijker contact te komen met jezelf en met je omgeving. Kortom: met het trainen van je aandacht voor ook de lastige momenten in je leven, ‘werk’ je ook aan het opruimen in jezelf.
Ik zie wanneer iemand uit ‘contact’ gaat. Samen met clienten de patronen onder milde aandacht brengen, werkt helend. Vanaf het moment dat je ‘erbij’ kan blijven, bewust ervaren wat er gebeurt in je lijf, is het moment dat je weer contact maakt met je levendige energie. Het contact herstellen, is waar ik me in heb gespecialiseerd. Het brengt mensen van angst naar veiligheid en bij hun eigen levenslustige doelen. In een coachtraject van ongeveer 5 sessies, is er een diepe verandering in het gedrag bereikt. Ik maak daarin gebruik van gesprek, lichaamsgerichte oefeningen (waaronder ademhaling), begeleide meditatie, focussen, wandeling en healing. Het brengt mensen diepe ontspanning en werkt enorm krachtig.

Eigen antwoorden en oplossingen zitten in je lichaam
Iedereen heeft zijn eigen antwoorden. Ik begeleid alleen de route daar naartoe. Dit vergt stilstaan en echt kijken naar jezelf en naar je lichaam. Ik help individuen en groepen bij het vinden van die oplossing. Dit brengt ontspanning, inspiratie, betere nachtrust, mooiere contacten en meer energie.

Ben je in verbinding met jezelf en of je organisatie, maar is er die lastige relatie of iets dat je belemmert om de stap te zetten die je wilt?  Neem dan contact met me op voor coaching of training in aandacht: contact@ weesalswater.nl 

Sinds 2015 heb ik het voorrecht het bewustzijn van mensen te vergroten met coaching en training. Dit met een achtergrond in Communicatieadvies en een studieachtergrond in Sociale wetenschappen (Master). Een (team) coachopleiding en opleidingen in energiewerk. Je bent van harte welkom om te kijken of het klikt.  

Carlijn Baarslag
Linkedin profile
Weesalswater 
Coaching & Training

contact @ weesalswater.nl
Bosboom Toussaintlaan, Hilversum
tel. 06 427 429 17

Enkele clienten over mij:

“Als je een coachvraag hebt kan ik Carlijn van harte aanbevelen. Zij zorgt ervoor dat jij zelf de juiste vragen stelt en daarmee aan het werk gaat. Haar aanpak heeft ervoor gezorgd dat ik lastige situaties niet uit de weg ga”. (Paul, Beleidsmedewerker).


“Jouw sessies met lichaamsfocus werken heel krachtig en je begeleiding is heel goed; veilig en liefdevol. ” (Nelleke, medewerker ouderenzorg).


“Ik voel me zoveel fijner en 1 met mezelf. Ik voel dat ik meer op mezelf en mijn lichaam kan en mag vertrouwen.” (Jill, Fotograaf).


“Carlijn houdt je geen spiegel voor, ze houdt niet je hand vast, maar geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt om te groeien als mens!
Een aanrader!” (Midas, Zelfstandig Directeur /eigenaar).


“Carlijn kan goed luisteren, ze stelt precies de juiste vragen om tot de kern van een probleem te komen. Dat is precies wat ik nodig had om verder te komen met mijn persoonlijke thema’s. (Monique, Consultant).

—-

© 2021 WeesAlsWater – (re-)connect to source

Thema door Anders Norén