Bewust worden van je onderbewuste drijfveren

Over mij

Frits van Swoll Fotografie


Aangenaam,
Mijn naam is Carlijn Baarslag, ik train groepen in contact en communicatie en daarnaast coach ik individuen in energiebalans, en betere relaties (werk en prive).
Ik heb kortom een fascinatie voor menselijk contact, vanuit authenticiteit, eigen kracht en je eigen lijf.
Want bewuste aandacht voor jezelf en voor anderen, maakt leren, groeien en bouwen mogelijk.

Mijn verhaal
Al jong had ik de overtuiging dat je je vrij kan bewegen en jezelf (authentiek) kan blijven in welk contact dan ook. Staying true to yourself and your Energy.
Ik zag in veel relaties dat dit niet altijd eenvoudig was. Dat er soms spanning kon ontstaan in contact met je huisgenoten, leerkracht, leidinggevende, of gewoon mensen die je nog niet kende. Behalve bij anderen, merkte ik ook bij mijzelf dat ik soms in makkelijk in contact was met anderen en soms niet. Dit maakte me nieuwsgierig naar de oplossing en ging daarmee op zoek naar de oorzaak van conflict.

Contact en eigenheid
Dit ben ik – deels onbewust – vanuit vele invalshoeken gaan onderzoeken. Bijvoorbeeld door middel van Mediation, onderzoek naar samenwerking en kennisdeling, studie Organisatiewetenschappen (Sociologie), werk als communicatieadviseur, (team)coaching (Stir!) en trainen van groepen in communicatie.
Terugkijkend waren er 3 leidende principes, die ten grondslag liggen aan goede communicatie:

1. Contact gaat lastig wanneer je niet in contact bent met je eigen lijf  (bv. gevoel wegdrukken, of iets doen wat je zelf niet wilt).

2. De flow in contact verdwijnt wanneer er iets niet mag zijn; je wensen niet deelt (openheid)/ er -onuitgesproken- tegengestelde belangen zijn.

3. Contact met jezelf (en de ander) komt weer in een flow, door oprecht te zijn naar jezelf (en vervolgens de ander) over je onderliggende behoeften en wensen.

Kort gezegd:
“Goede communicatie kent geen trucjes: Echt contact begint met helemaal met (alles van) jezelf – en dus ook de ander –  kunnen zijn.”

Het klinkt simpel gezegd en ook simpel gedaan. Maar in de waan van de dag, kan dat nog knap lastig zijn. Door mijn persoonlijke training in aandacht merk ik steeds sneller dat wanneer ik het contact met mezelf en mijn eigen behoeften verlies. En dan verlies ik die ook met mijn omgeving. En zo werkt het voor iedereen. Het moment dat je uit contact gaat met jezelf, wanneer controle of angsten de bovenhand krijgen, ga je ook gedrag vertonen dat meestal eerder afstoot, dan aantrekt. Wanneer je het contact weer herstelt met je lichaam, sta je meteen in beter contact met je omgeving en worden lastige situaties makkelijker. Dat helpt je om eenvoudigweg te kiezen voor wat jou inspireert in dit leven. En handelingen te verrichten die je energie geven. Het maakt dat je wensen, ideeën en behoeften op een eenvoudiger en constructieve manier gaat delen met je omgeving.

Hoe kom je op lastige momenten weer in contact?
Er zijn verschillende manieren om weer in contact te komen met je eigen gevoelens, wensen en behoeften. De volgende drie kan je alvast meenemen:

a Het helpt het om even STIL te staan bij jezelf. Luisteren naar je lijf en wat er daar gebeurt.
b Een moment alleen nemen en te vertragen helpt: alleen naar buiten gaan, het liefst in een natuurlijke omgeving bijvoorbeeld.
c Luisteren, echt stil staan bij de behoeften van de ander, zonder die te vervullen, is een krachtige manier meer in contact te komen met jezelf.

(Bovenstaande 3 vaardigheden verweef ik in training, coaching en retraites).

Iedereen heeft verschillende dingen die kunnen ‘triggeren’. Dit zijn de momenten waarop je ‘uit contact’ gaat. Uit eigen ervaring weet ik dat lastige momenten daar een grote aanwijzing voor zijn. Die herhalen vaak in iemands leven. Die lastige situaties niet uit de weg gaan, is de basis om in een makkelijker contact te komen met jezelf en met je omgeving. Kortom: met het trainen van je aandacht voor lastige situaties in je leven, ‘werk’ je ook aan het opruimen in jezelf.
Ik zie wanneer iemand uit ‘contact’ gaat. Samen met clienten de  patronen onder milde aandacht brengen, werkt helend. Vanaf het moment dat je ‘erbij’ kan blijven, bewust ervaren wat er gebeurt in je lijf, is het moment dat je weer contact maakt met je levendige energie. Het contact herstellen, is waar ik me in heb gespecialiseerd. Het brengt mensen van angst naar veiligheid en bij hun eigen levenslustige doelen. In 5 of 6 coachsessies van anderhalf uur, is er een diepe verandering in het gedrag bereikt. In die sessies, maak ik gebruik van gesprek, lichaamsgerichte oefeningen, begeleide meditatie, wandeling en desgewenst healing. Het brengt mensen diepe ontspanning en energie om met hun liefste doelen verder te gaan.

Eigen antwoorden en oplossingen zitten in je lichaam
Iedereen heeft zijn eigen antwoorden. Ik begeleid alleen de route daar naartoe. Dit vergt stilstaan en echt kijken naar jezelf en naar je lichaam. Ik help individuen en groepen bij het vinden van die oplossing. Dit brengt ontspanning, inspiratie, betere nachtrust, mooiere contacten en meer energie.

Ben je in verbinding met jezelf en of je organisatie, maar is er die lastige relatie of iets dat je belemmert om de stap te zetten die je wilt?  Neem dan contact met me op voor coaching of training in aandacht: contact@ weesalswater.nl 

Sinds 2015 heb ik het voorrecht het bewustzijn van mensen te vergroten met coaching en training. Dit met een achtergrond in Communicatieadvies en een studieachtergrond in Sociale wetenschappen (Master). Je bent van harte welkom bij mij voor jezelf of je groep/ team. Daarvoor kan je even een mailtje sturen met een afspraak of belverzoek.

Carlijn Baarslag
Linkedin profile
Weesalswater 
Coaching & Training

contact @ weesalswater.nl
Bosboom Toussaintlaan, Hilversum
tel. 06 427 429 17

Enkele clienten over mij:

“Als je een coachvraag hebt kan ik Carlijn van harte aanbevelen. Zij zorgt ervoor dat jij zelf de juiste vragen stelt en daarmee aan het werk gaat. Haar aanpak heeft ervoor gezorgd dat ik lastige situaties niet uit de weg ga”. (Paul, Beleidsmedewerker).

—-

“Carlijn houdt je geen spiegel voor, ze houdt niet je hand vast, maar geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt om te groeien als mens!
Een aanrader!” (Eric, Zelfstandig Directeur /eigenaar).

—-

“Carlijn kan goed luisteren, ze stelt precies de juiste vragen om tot de kern van een probleem te komen. Hoewel dat in het begin even  oncomfortabel voelde, is het precies wat ik nodig had om verder te komen met mijn persoonlijke thema’s. (Monique, 36, Consultant).

—-

© 2020 WeesAlsWater

Thema door Anders Norén